Main Article Content
Abstract
This study aims to analyze the feasibility of the processed fishery MSME business in Makassar City. This study uses a qualitative method with a case study approach, where data is collected through in-depth interviews, field observations, and document analysis. The research sample consisted of 10 processed fisheries MSMEs, 2 representatives from the Makassar City Fisheries Office, and 1 exporter in collaboration with local MSMEs. Data analysis is carried out with a qualitative descriptive approach to identify opportunities, challenges, and business development strategies. The results of the study show that processed fishery MSMEs in Makassar have considerable export potential, especially to ASEAN countries such as Malaysia and Singapore. However, only a small number of MSMEs have managed to penetrate the export market because they have not met international standards such as HACCP and ISO 22000. The main obstacles faced by MSMEs include fluctuations in raw materials, limited production equipment, low use of digital marketing, and complex export regulations. The conclusion of this study is that despite many obstacles, processed fisheries MSMEs still have good business prospects if supported by improved production technology, wider market access, and assistance in fulfilling export regulations and certifications.
Keywords
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
- Ambar M Fatah Hi, U. T. (2022). Jenis Produk Olahan Perikanan Unggulan di Kota Ternate. Journal BIOSAINTEK, 4(1), ISSN: 2685-677X.
- Audina, M. W. (2024). Strategi Pemasaran Produk Olahan Ikan pad PT Indo Seafood Rembang. (Skripsi Universitas Islam Sultan Agung).
- Bate'e, A. T. (2022). Analisis Studi Kelayakan Bisnis pada UMKM ditinjau dari Aspek Pasar dan Pemasaran (Studi Kasus Sop Ayam Pak Mim Klaten di Cikarang Selatan). Jurnal Masharif al-Syariah: Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, 9(1), ISSN: 2580-5800.
- Kirana, A. S. (2017). Strategi Peningkatan Daya Saing Usaha Kecil Menengah Berbasis Olahan Ikan di Indonesia: Suatu Tinjauan. Journal Industrial Service, 3c(1).
- Bayu. (2025). Pentingnya Jurnal Studi Kelayakan Bisnis UMKM dalam Menentukan Sukses Usaha Mikro, Kecil dan Menengah di Indonesia. Bisnis UMKM. https://www.bisnisumkm.com/2025/01/pentingnya-jurnal-studi-kelayakan.html
- Hamdani, Desy Puspita, Josi Farmiati, Thasrif Murhadi, Rahmat Arfan & Heppy. (2020). Pemberdayaan Pelaku Usaha Pengolahan Perikanan Menuju UMKM Naik Kelas. Community Development Journal, 1(3), ISSN: 2721-5008.
- Harmoko & Erik Darmansyah. (2020). Eksistensi Usaha Mikro Kecil (UMK) Pengolahan Hasil Perikanan di Kabupaten Sambas. Jurnal Hexagro, 4(2), ISSN: 2686-3316.
- Hasanah, Uswatun, Ikhsanul Khairi, Akbardiansyah, Nabila Ukhty, Anhar Rozi & Sri Ayu Insani. (2023). Kelayakan Dasar UMKM Pengolahan Ikan di Kecamatan Pulau Banyak Aceh Singkil. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 26(3), ISSN: 2354-886x.
- Hasbi. (2023). Peluang dan Tantangan Industri Hasil Perikanan di Indonesia. Jurnal Post, 1(1).
- Kassa, Nugroho Nafika. (2023). Olah Potongan Ikan Jadi Bakso, UMKM di Maros Raup Puluhan Juta. Sulawesi Bisnis. https://sulawesi.bisnis.com/read/20230720/539/ 1676470/olah-potongan-ikan-jadi-bakso-umkm-di-maros-raup-puluhan-juta
- Maharani, Illya Yudha, Firda Nosita & Asruni. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Pengolahan Ikan Pada Industri Kecil Casheila Banjarbaru. JIEB: Jurnal Ilmiah Ekonomi Bisnis, 4(3), ISSN: 2615-2134.
- Marjusni, Indri & Idris. (2023). Analisis Pengaruh Produksi Perikanan, Ekspor Perikanan dan Angka Konsumsi Ikan Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Sektor Perikanan di Indonesia
- . ECOSAINS: Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Pembangunan, 12(2), ISSN: 2655-6480.
- Mentri Kelautan dan Perikanan RI. (2021). Peraturan Mentr Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia Nomor 5 Tahun 2021 tentang Usaha Pengolahan Ikan.
- Prasetyo, A. (2015). Analisis Faktor Studi Kelayakan Bisnis pada Pengembangan UMKM (Studi Kasus pada Industri "Fatimah Az-Zahra"). (Skripsi, Universitas Islam Negeri Walisongo).
- Ramli, Nurfika. (2022). Analisis Nilai Tambah dan Pengembangan Usaha Pengolahan Perikanan Skala Usaha Mikro di Kota Makassar. (Disertasi, Universitas Hasanuddin).
- Raspiana. (2019). Pengembangan Usaha Pengolahan Perikanan Skala Kecil. Dinas Perikanan Kabupaten Kotawaringin Timur. https://dinasperikanan.kotimkab.go.id/ 2019/07/11/pengembangan-usaha-pengolahan-perikanan-skala-kecil/
- Rasyid, Mohtar. (2015). Potensi Ekonomi Ikan dan Produk Perikanan Indonesia dalam Lingkup Masyarakat Ekonomi ASEAN. Prosiding Seminar Nasional Multi Disiplin Ilmu & Call for Papers Unisbank, ISBN: 978-979-3649-81-8.
- Sani, A Nadia Mughsita, Arie Syahruni Cagara, Sutinah & Hamzah Tahang. (2023). Analisis Perbandingan Finansial UMKM Olahan Perikanan Pada Masa Pandemi dan New Normal di Kota Makassar. Ponggawa: Journal of Fusheries Socio-Economic, 3(2), ISSN: 2775-7196.
- Sani, N. M. (2022). Dampak Pandemi COVID-19 terhadap Pendapatan UMKM Olahan Hasil Perikanan di Kota Makassar. (Skripsi, Universitas Hasanuddin)
- Susanto, Wahyu. (2020). Potensi Sektor Perikanan Mampu Gerakkan Ekonomi Makassar. Sulawesi Bisnis. https://sulawesi.bisnis.com/read/20201106/539/1314635/potensi- sektor-perikanan-mampu-gerakkan-ekonomi-makassar
- Wahyuni, Hana, Puspita Handayani & Rima Azzahra. (2023). Strategi Pengembangan Produk Perikanan Berdasarkan Integrasi Konsep Blue Economy, Keamanan Pangan dan Halal. AGROINTEK: Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 17(2), ISSN: 2527-5410.
- Wulandary, Ayu, Burhanuddin & Wahyu Budi Priatna. (2018). Kinerja Wirausaha dan Orientasi Kewirausahaan Pelaku UMKM Olahan Abon Ikan. Jurnal Agrisep, 1(1), ISSN: 2579-9959.
- Yudaswara, Refki Aditya, Achmad Rizal, Intan Pratama & Asep Agus Handaka Suryana. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Produk Olahan Berbahan Baku Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Perikanan dan Kelautan, IX(1).
- Yusuf, Muhammad. (2017). Strategi Inovasi, Pengembangan Produk dan Orientasi Pasar pada Industri Perikanan: sebuah Road Map dan Desain Penelitian. Seminar Nasional Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat UNIMUS, 1(1).
- Yusuf, S. (2017). Analisis Kelayakan Usaha Abon Ikan (Studi Kasus Pada Perusahaan Dzakiyah Permata Kendari). Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Perikanan, 12(1), 1-10.
- Statistik, B. P. (2023). Statistik Perdagangan Luar Negeri Indonesia ISBN: 2745-3979.
References
Ambar M Fatah Hi, U. T. (2022). Jenis Produk Olahan Perikanan Unggulan di Kota Ternate. Journal BIOSAINTEK, 4(1), ISSN: 2685-677X.
Audina, M. W. (2024). Strategi Pemasaran Produk Olahan Ikan pad PT Indo Seafood Rembang. (Skripsi Universitas Islam Sultan Agung).
Bate'e, A. T. (2022). Analisis Studi Kelayakan Bisnis pada UMKM ditinjau dari Aspek Pasar dan Pemasaran (Studi Kasus Sop Ayam Pak Mim Klaten di Cikarang Selatan). Jurnal Masharif al-Syariah: Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, 9(1), ISSN: 2580-5800.
Kirana, A. S. (2017). Strategi Peningkatan Daya Saing Usaha Kecil Menengah Berbasis Olahan Ikan di Indonesia: Suatu Tinjauan. Journal Industrial Service, 3c(1).
Bayu. (2025). Pentingnya Jurnal Studi Kelayakan Bisnis UMKM dalam Menentukan Sukses Usaha Mikro, Kecil dan Menengah di Indonesia. Bisnis UMKM. https://www.bisnisumkm.com/2025/01/pentingnya-jurnal-studi-kelayakan.html
Hamdani, Desy Puspita, Josi Farmiati, Thasrif Murhadi, Rahmat Arfan & Heppy. (2020). Pemberdayaan Pelaku Usaha Pengolahan Perikanan Menuju UMKM Naik Kelas. Community Development Journal, 1(3), ISSN: 2721-5008.
Harmoko & Erik Darmansyah. (2020). Eksistensi Usaha Mikro Kecil (UMK) Pengolahan Hasil Perikanan di Kabupaten Sambas. Jurnal Hexagro, 4(2), ISSN: 2686-3316.
Hasanah, Uswatun, Ikhsanul Khairi, Akbardiansyah, Nabila Ukhty, Anhar Rozi & Sri Ayu Insani. (2023). Kelayakan Dasar UMKM Pengolahan Ikan di Kecamatan Pulau Banyak Aceh Singkil. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 26(3), ISSN: 2354-886x.
Hasbi. (2023). Peluang dan Tantangan Industri Hasil Perikanan di Indonesia. Jurnal Post, 1(1).
Kassa, Nugroho Nafika. (2023). Olah Potongan Ikan Jadi Bakso, UMKM di Maros Raup Puluhan Juta. Sulawesi Bisnis. https://sulawesi.bisnis.com/read/20230720/539/ 1676470/olah-potongan-ikan-jadi-bakso-umkm-di-maros-raup-puluhan-juta
Maharani, Illya Yudha, Firda Nosita & Asruni. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Pengolahan Ikan Pada Industri Kecil Casheila Banjarbaru. JIEB: Jurnal Ilmiah Ekonomi Bisnis, 4(3), ISSN: 2615-2134.
Marjusni, Indri & Idris. (2023). Analisis Pengaruh Produksi Perikanan, Ekspor Perikanan dan Angka Konsumsi Ikan Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Sektor Perikanan di Indonesia
. ECOSAINS: Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Pembangunan, 12(2), ISSN: 2655-6480.
Mentri Kelautan dan Perikanan RI. (2021). Peraturan Mentr Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia Nomor 5 Tahun 2021 tentang Usaha Pengolahan Ikan.
Prasetyo, A. (2015). Analisis Faktor Studi Kelayakan Bisnis pada Pengembangan UMKM (Studi Kasus pada Industri "Fatimah Az-Zahra"). (Skripsi, Universitas Islam Negeri Walisongo).
Ramli, Nurfika. (2022). Analisis Nilai Tambah dan Pengembangan Usaha Pengolahan Perikanan Skala Usaha Mikro di Kota Makassar. (Disertasi, Universitas Hasanuddin).
Raspiana. (2019). Pengembangan Usaha Pengolahan Perikanan Skala Kecil. Dinas Perikanan Kabupaten Kotawaringin Timur. https://dinasperikanan.kotimkab.go.id/ 2019/07/11/pengembangan-usaha-pengolahan-perikanan-skala-kecil/
Rasyid, Mohtar. (2015). Potensi Ekonomi Ikan dan Produk Perikanan Indonesia dalam Lingkup Masyarakat Ekonomi ASEAN. Prosiding Seminar Nasional Multi Disiplin Ilmu & Call for Papers Unisbank, ISBN: 978-979-3649-81-8.
Sani, A Nadia Mughsita, Arie Syahruni Cagara, Sutinah & Hamzah Tahang. (2023). Analisis Perbandingan Finansial UMKM Olahan Perikanan Pada Masa Pandemi dan New Normal di Kota Makassar. Ponggawa: Journal of Fusheries Socio-Economic, 3(2), ISSN: 2775-7196.
Sani, N. M. (2022). Dampak Pandemi COVID-19 terhadap Pendapatan UMKM Olahan Hasil Perikanan di Kota Makassar. (Skripsi, Universitas Hasanuddin)
Susanto, Wahyu. (2020). Potensi Sektor Perikanan Mampu Gerakkan Ekonomi Makassar. Sulawesi Bisnis. https://sulawesi.bisnis.com/read/20201106/539/1314635/potensi- sektor-perikanan-mampu-gerakkan-ekonomi-makassar
Wahyuni, Hana, Puspita Handayani & Rima Azzahra. (2023). Strategi Pengembangan Produk Perikanan Berdasarkan Integrasi Konsep Blue Economy, Keamanan Pangan dan Halal. AGROINTEK: Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 17(2), ISSN: 2527-5410.
Wulandary, Ayu, Burhanuddin & Wahyu Budi Priatna. (2018). Kinerja Wirausaha dan Orientasi Kewirausahaan Pelaku UMKM Olahan Abon Ikan. Jurnal Agrisep, 1(1), ISSN: 2579-9959.
Yudaswara, Refki Aditya, Achmad Rizal, Intan Pratama & Asep Agus Handaka Suryana. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Produk Olahan Berbahan Baku Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Perikanan dan Kelautan, IX(1).
Yusuf, Muhammad. (2017). Strategi Inovasi, Pengembangan Produk dan Orientasi Pasar pada Industri Perikanan: sebuah Road Map dan Desain Penelitian. Seminar Nasional Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat UNIMUS, 1(1).
Yusuf, S. (2017). Analisis Kelayakan Usaha Abon Ikan (Studi Kasus Pada Perusahaan Dzakiyah Permata Kendari). Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Perikanan, 12(1), 1-10.
Statistik, B. P. (2023). Statistik Perdagangan Luar Negeri Indonesia ISBN: 2745-3979.